Період публікації:

від

до

Категорія:

Інформаційна сторінка «На допомогу вчителю астрономії»

Опубліковано: П`ятниця, 01 Червня 2018 

min
max

із матеріалів науково-методичного журналу для вчителів астрономії та фізики «Фізика та астрономія в рідній школі»  (№2, 2018  р.).

Пропонуємо ознайомитись із статтею студентки ІУ курсу фізико-математичного факультету НПУ ім. М. П. Драгоманова Анастасії Петрученко Цікаві факти про космонавтику / А. Петрученко // Фізика та астрономія в рід. шк. - 2018. - № 2. - С. 5-7.

Планета Земля вважається найкрасивішою в усій Галактиці. Подивитися на її простори з висоти судилося не багатьом. У статті представлені незвичайні і цікаві факти про космонавтів - людей, яким це вдалося, і космонавтику.

  • «Подорожуючи» космосом, людині важко звикнути до сформованого режиму дня й ночі. Через те космонавти прокидаються за сигналом (мелодією), що її підбирають самі.
  • Умови життя космонавтів значно різняться із земними, незважаючи на розробки чималої кількості спеціальних пристосувань для полегшення життя людини на орбіті. У космосі майже всі космонавти відчувають дискомфорт. Це симптоми т. зв. космічної хвороби. Розвиваються вони на тлі втрати орієнтації частин тіла. Відсутність гравітації - основного орієнтира вестибулярного апарату спричиняє емоційний шок, і потрібен час, щоб до цього звикнути.
  • Нормально виспатись на орбіті вкрай складно. Сонце сходить і заходить кожні 90 хв. Шістнадцять світанків і заходів можуть спостерігати космонавти на добу. Через те лягають і прокидаються вони за будильником із заздалегідь установленою 24-годинною системою. Спати можна без подушки і матраца, головне - пристебнутися, щоб не полетіти уві сні. Заснути на орбіті складно через шум працюючої апаратури.
  • На станції обладнано приміщення для прийому їжі - «космічну кухню». Усі столові прилади прикріплені до столу, а їжа подається в брикетах і кубиках, хліб - у вигляді маленьких буханок на один укус. А якщо захочеться поласувати печивом, то воно упаковане в тонку плівку, яка тане в роті, щоб не залишалося крихт.
  • До шкідливих чинників належать такі. Космічна радіація, що спричиняє проблеми із зором. Біль у спині, що виникає внаслідок розтягування хребта в невагомості. Зріст у таких умовах може збільшитися на 5 см. Атрофія м»язів, у т. ч. і кишечнику, що призводить до посиленого метеоризму.

Матеріал підготувала: головний бібліограф О. М. ТУРКАЛО

Ключові слова:

Немає коментарів

Схожі статті:

Інформаційна сторінка  - педагогам-дошкільникам Інформаційна сторінка - педагогам-дошкільникам Опубліковано: Вівторок, 11 грудня 2018 Пропонуємо ознайомитись з оглядом статті Алли Гончаренко «Дошкільна освіта Німеччини та України у зіставленні» ( Гончаренко Алла. Дошкільна освіта Німеччини та України у зіставленні / А. Гончаренко // Дошкільне виховання. – 2018. - № 11. - С. 13 - 15). Чому сьогодні українська дошкільна освіта потребує...

Переглядів: 537 Коментарів: 0

Науково-педагогічна бібліотека - освітянам

Інформаційна сторінка  - педагогам-дошкільникам Інформаційна сторінка - педагогам-дошкільникам Опубліковано: Понеділок, 08 жовтня 2018 Пропонуємо ознайомитись з оглядом статті Коченгіної Маріанни«Педагогіка Реджіо Емілія» (Коченгіна Маріанна. Педагогіка Реджіо Емілія / М. Коченгіна // Дошкільне виховання. – 2018. - № 9. - С. 22 - 24). Одним із шляхів реформування освіти - інтеграція кращих світових практик розвитку дітей в освітній...

Переглядів: 458 Коментарів: 0

Науково-педагогічна бібліотека - освітянам
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook