Період публікації:

від

до

Категорія:

Інформаційна сторінка - педагогам-дошкільникам

Опубліковано: Вівторок, 11 грудня 2018 

min
max

Пропонуємо ознайомитись з оглядом статті Алли Гончаренко «Дошкільна освіта Німеччини та України у зіставленні» ( Гончаренко Алла. Дошкільна освіта Німеччини та України у зіставленні / А. Гончаренко // Дошкільне виховання. – 2018. - № 11. - С. 13 - 15).

Чому сьогодні українська дошкільна освіта потребує змін? Що є спільного й дотичного в педагогіці України й Німеччини? У чому полягають ключові відмінності? На які здобутки іноземних колег нам варто звернути увагу і, можливо, використати у власній роботі? Над цими запитаннями розмірковує науковець, викладач і член журі проекту «Відродження…».

Чому потрібні зміни в дошкіллі України

Відбувається реформування  не якогось окремого рівня, а всієї системи освіти.

Виникають протиріччя між організаційно-змістовою складовою початкової освіти (1-й клас) та закладу дошкільної освіти.

Ще не всі педагоги відійшли від навчально-дисциплінарної моделі, що є і звичним, і зручним уніфікованим способом регламентування дитячого буття.

Особистісно орієнтована модель здебільшого декларується, але на практиці реалізується лише частково.

Частішають нарікання вихователів на домінування не духовності й душевності, а знаннєвого компонента, що посилюється увагою до проведення показових заходів (з низкою репетицій і штучною змагальністю).

Авторка звертає увагу на практичних підходах дошкільної освіти Німеччини.

Педагогічні дії =педагогічний вплив

Основні педагогічні дії наших колег - супровід і підтримка дитини у її самоосвіті. Ці дії базуються на спостереженнях. Простежується велика довіра до особистості, її внутрішніх резервів, культивується натхнення і мотивація до пізнання світу в різних його проявах. Ідеться про домінування ситуативної моделі виховання.

Основний акцент - не наповнення дитини знаннями, а невтручання в її саморозвиток, діяльність.

Регулювання освітнього процесу

Освітній процес будується не на галузевих заняттях, а на інтересах дітей, самостійному виборі ними бажаної діяльності та організації спільних проектів.

Тут доречно зупинитися на самому терміні «заняття». Педагоги Німеччини не ототожнюють його з фронтальною організацією заздалегідь запланованого змісту й чіткої структури, а виходять з інтересу, зосередженості дитини на об’єкті, предметі, явищі, тобто її «зайнятості».

Дитина  -  в центрі

Важливим орієнтиром німецьких колег є позиція «Дитина перебуває в центрі». Ми теж говоримо і про дитиноцентризм, і про особистісно орієнтований підхід, і про тісний зв’язок з природою малюка, та водночас подекуди не відмовляємося від використання застарілих  схем педагогічного впливу, форм  організації життєдіяльності, серед яких домінують фронтальні заняття. У практиці нашої діяльності якимось чином уживаються цінності декларовані й фактичні.

Авторка робить висновок: сьогодні ми спостерігаємо новий виток спроби реформування дошкільної освіти, з тією відмінністю, що започатковується він практиками. Досвід Німеччини багато в чому відображає чинні в Україні альтернативні програми та інноваційні способи педагогічної дії. На жаль, їх використання  має поки що локальний характер.НЕ так важко спробувати інноваційні практики, важче їх сприйняти.

Ключові слова:

Немає коментарів

Схожі статті:

Інформаційна сторінка  - педагогам-дошкільникам Інформаційна сторінка - педагогам-дошкільникам Опубліковано: Понеділок, 08 жовтня 2018 Пропонуємо ознайомитись з оглядом статті Коченгіної Маріанни«Педагогіка Реджіо Емілія» (Коченгіна Маріанна. Педагогіка Реджіо Емілія / М. Коченгіна // Дошкільне виховання. – 2018. - № 9. - С. 22 - 24). Одним із шляхів реформування освіти - інтеграція кращих світових практик розвитку дітей в освітній...

Переглядів: 458 Коментарів: 0

Науково-педагогічна бібліотека - освітянам

Інформаційна сторінка -Вчителям української мови та літератури Інформаційна сторінка -Вчителям української мови та літератури Опубліковано: Вівторок, 04 вересня 2018 Із матеріалів спеціалізованої газети для вчителів «Українська мова та література», № 13-14 (893-894) (С. 49-52) / 2018. Огляд публікації «Щоб урок був цікавий і… не втомлював» (автор публікації – Любов Ковальчук)    У статті висвітлюються особливості застосування у навчальному процесі біоадекватної...

Переглядів: 320 Коментарів: 0

Науково-педагогічна бібліотека - освітянам
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook