Період публікації:

від

до

Категорія:

Інформаційна сторінка - педагогам-дошкільникам

Опубліковано: Четвер, 14 Червня 2018 

min
max

Пропонуємо ознайомитись з оглядом статті Юлії Буракової «Бізіборд - розвивальна дошка для дітей» (Буракова Ю. Бізіборд - розвивальна дошка для дітей» [Текст] / Юлія Буракова // Дошкільне виховання. – 2018. - № 5. - С. 24 - 26).

«Дітей вчить те, що їх оточує» - це правило, виведене видатною вченою, педагогом і психологом Марією Монтессорі майже сто років тому, актуальне й нині. Основний принцип її освітньої системи полягає в саморозвитку дитини шляхом освоєння навколишнього світу і маніпуляцій з предметами побуту та спеціальним дидактичним матеріалом. Яскравий приклад такого матеріалу - бізіборд, або розвивальна дошка. Останнім часом цей засіб набуває дедалі більшої популярності серед батьків і педагогів, адже захоплює увагу малюків не менше, ніж манжети. Про роботу з таким посібником йдеться у цій статті.

Бізіборд (busy board) - розвивальна дошка (стенд, модуль) з надійно закріпленими на полотні різноманітними кнопками, вимикачами, клямками, гачками, карабінами,розетками, кранами та іншими маленькими «небезпеками», які дитині у повсякденні чіпати заборонено або не бажано.

Розвивальне значення бізібордів:

- Збагачується сенсорний досвід (дитина отримує повну свободу тактильного сприйняття).

-  Розвивається дрібна моторика (формується здатність брати дрібні предмети, стискати їх пальцями, утримувати в руці - таким чином малюк готує руку до письма).

- Удосконалюється координація рухів (маля вчиться утримувати об’єкт у полі зору, узгоджує роботу рук і очей).

- Розвивається інтелект (дитина вчиться прогнозувати результат своїх дій, порівнювати, робити висновки, освоює алгоритм дій).

- Покращуються пізнавальні процеси (тренується кольоро- і звукоаприймання, а також опановують ся навички поводження з реальними аналогами предметів побуту).

- Виховуються терпіння і самостійність (діти не здатні довго утримувати увагу на одному предметі, а бізіборд дає можливість виконувати  і планувати безліч дій).

Система роботи з бізібордами передбачає реалізацію таких завдань:

  • засвоєння дітьми основних математичних понять та дій (класифікація, серіація, обчислювальна діяльність, оперування множинами);
  • формування вміння знаходити різні варіанти розв’язання інтелектуальних завдань;
  • розвиток пояснювального мовлення, вміння висловлювати  і обстоювати свою думку;
  • формування життєвої компетентності малят;
  • упорядкування їхніх уявлень про навколишній світ, встановлення зв’язку  між предметами та явищами.

Робота з бізібордами проводиться у такій самій послідовності, як і робота з дидактичними матеріалами Марії Монтессорі. Спершу дорослий показує малюку раціональний спосіб роботи з розвивальною дошкою, подає зразок дій з нею. А потім пропонує йому виконати ці дії самостійно. Згодом дитина маніпулює з предметами з власної ініціативи та за бажанням.

Підготувала Оксана Северин 

Немає коментарів

Схожі статті:

Інформаційна сторінка  - педагогам-дошкільникам Інформаційна сторінка - педагогам-дошкільникам Опубліковано: Понеділок, 08 жовтня 2018 Пропонуємо ознайомитись з оглядом статті Коченгіної Маріанни«Педагогіка Реджіо Емілія» (Коченгіна Маріанна. Педагогіка Реджіо Емілія / М. Коченгіна // Дошкільне виховання. – 2018. - № 9. - С. 22 - 24). Одним із шляхів реформування освіти - інтеграція кращих світових практик розвитку дітей в освітній...

Переглядів: 458 Коментарів: 0

Науково-педагогічна бібліотека - освітянам

Інформаційна сторінка «На допомогу вчителю математики» Інформаційна сторінка «На допомогу вчителю математики» Опубліковано: П`ятниця, 13 липня 2018 Із матеріалів науково-методичного журналу для вчителів математики «Математика в шк. України»  (№16-18, 2018  р.) Пропонуємо ознайомитись із статтею заслуженого учителя України, кандидата педагогічних наук О. П. Зеленяк «Розв’язування планіметричних задач: координатний метод» / О. П. Зеленяк //Математика...

Переглядів: 937 Коментарів: 0

Науково-педагогічна бібліотека - освітянам
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook