Період публікації:

від

до

Категорія:

Відбулася медіа експедиція "Впровадження громадянських компетентностей у школах Львівщини"

Опубліковано: Неділя, 17 Червня 2018 

min
max

29 травня в рамках проекту DOCCU відбулася медіа експедиція в унікальної школи у Львівській області - опорний заклад "Рудківська СЗШ І-ІІІ ступенів", яка носить ім'я Героя Небесної Сотні Володимира Жеребного.

29 травня в рамках проекту DOCCU відбулася медіа експедиція в унікальної школи у Львівській області - опорний заклад "Рудківська СЗШ І-ІІІ ступенів", яка носить ім'я Героя Небесної Сотні Володимира Жеребного.

На прес-брифігну виступили Галина Яворовська, начальник управління дошкільної, загальної середньої освіти, професійної освіти, соціального захисту, позашкільної та виховної роботи, координації діяльності вищих навчальних закладів і науки департаменту освіти і науки ЛОДА, Наталя Протасова, керівник швейцарсько-українського проекту DOCCU, Олена Шиян, експекрт проекту DOCCU у Львівській області, Микола Кацюба, в.о. директора Львівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, майстер-тренер проектк DOCCU.

Спікери наголосили на тому, що метою громадянської освіти є формування і розвиток у громадян України громадянських компетентностей, спрямованих на утвердження і захист державності та демократії, здатності відстоювати свої права, відповідально ставитися до громадянських обов'язків, брати відповідальність за власне життя, життя своєї громади та суспільства.

Важливим є:

  • сприяння засвоєнню демократичних норм, цінностей і моделей поведінки як відповідальних громадян;
  • створення умов для знайомства та включення у життя громади, участі у врядуванні, формування здатності брати на себе відповідальність;
  • сприяння визнанню багатоманітності, взаємній повазі, мирному врегулюванню конфліктів, виробленню консенсусу, сприйняттю чесного компромісу; 
  • сприяння усвідомленню важливості свободи думки, совісті та висловлювань, формуванню здатності аргументувати свої думки публічно;
  • сприяння усвідомленню власного почуття гідності через розпізнання та оцінювання своїх позитивних рис, співставлення себе з іншими членами суспільства, формування здатності результативно працювати в команді на основі розподілу відповідальності та обов’язків в ній.

 Медіа експедиція була чудово організована, слід відзначити злагоджену роботу дружньої команди ГО «Інтерньюз-Україна» під керівництвом п.Катерини, яка проявила високий професіоналізм, ділові якості, організаторські здібності.

Цікавим і корисним було спілкування у невимушеній обстановці експертів проекту DOCCU, журналістів, майстер-тренерів. Керівник швейцарсько-українського проекту DOCCU п. Наталя Протасова розповіла про перспективи розвитку проекту, експерти з Києва провели інтерактивні вправи, поділилися досвідом, відповіли на запитання тренерів щодо особливостей подальшого впровадження громадянської освіти в Україні.

Рудківська СЗШ І-ІІІ ст. ім.В.Жеребного продемонструвала свої досягнення у взаємодії школи, влади і громади, успішну роботу учнівського самоврядування, активну підтримку і заохочення учнівських ініціатив щодо втілення різноманітних проектів, які роблять життя у школі насиченим, здоровим і змістовним (танці на перерві, екоторбинки, «Учнівський консультативний центр з прав дитини» та ін.).

Учителі поділилися своїми творчими та методичними знахідками, серед яких: методична обсерваторія, методичний кафетерій: інтегровані дні (тижні), уроки-кейси, тренінгові програми тощо.

Вразив організований дбайливо і мудро, з турботою про дитину, її фізичне і духовне здоров’я, національно-патріотичне, духовно-моральне, екологічне і громадянське виховання освітній простір школи: естетика в оформленні шкільних кабінетів, коридорів, рясне озеленення, просторий актовий зал, спортивний зал, де діти мають можливість проводити свої свята, ігри, змагання та інші акції. «Родзинкою» школи є те, що вона має свій логотип, а також унікальні локації для вираження учнівських думок – відкриті зони комунікації: «вільний підвіконник», «паркани довіри», стіни для писання думок.

Незгладимий слід у душі залишає музей новітніх героїв і капличка на честь загиблого героя Майдану, колишнього учня школи, ім’я якого вона зараз носить – Володимира Жеребного.

Школа, у якій бережуть пам’ять, впроваджують демократичну культуру, виховують свідомих громадян Української держави, які знають і вміють обстоювати свої права, а також розуміють і гідно виконують свій громадянський обов’язок.

Закон України "Про освіту" говорить про те, що "метою освіти є всебічний розвиток людини як особистості та найвищої цінності суспільства, її талантів, інтелектуальних, творчих і фізичних здібностей, формування цінностей і необхідних для успішної самореалізації компетентностей, виховання відповідальних громадян, які здатні до свідомого суспільного вибору та спрямування своєї діяльності на користь іншим людям і суспільству, збагачення на цій основі інтелектуального, економічного, творчого, культурного потенціалу Українського народу, підвищення освітнього рівня громадян задля забезпечення сталого розвитку України та її європейського вибору".

 Саме так можна сказати про опорний заклад "Рудківська СЗШ І-ІІІ ст. імені В.Жеребного". Девіз школи: "Тут я вчуся поважати людей, бо мене тут поважають". Окрім десятків впроваджених ініціатив учнів, батьків та вчителів, дуже зворушив Музей Героїв Небесної Сотні на території школи, організований місцевою громадою для плекання політики пам'яті у дітей. Нещодавно дитячими руками було посаджено 100 символічних туй біля каплиці, побудованої для вшанування подвигу місцевих жителів, які загинули під час акцій громадянського протесту 2013-2014 рр. в Україні та АТО. 
А ще - демократія панує у кожному куточку цієї школи. Навіть стіни закладу пофарбовані особливою фарбою, на якій діти можуть писати свої побажання та звернення до шкільного колективу. Кожен має право говорити та бути почутим!

Марія Сціра, Ліліана Кудрик, Галина Сохань

Немає коментарів

Схожі статті:

Громадянська освіта як важливий чинник утвердження демократії Громадянська освіта як важливий чинник утвердження демократії Опубліковано: П`ятниця, 14 грудня 2018 12 грудня 2018 р. у Львівському обласному інституті післядипломної педагогічної освіти відбувся семінар для методистів рай(міськ) методкабінетів, які відповідають за науково-методичний супровід громадянської освіти та вчителів цього  нового шкільного предмета, покликаного утвердити ідеї демократії в...

Переглядів: 317 Коментарів: 0

Заклади обласного підпорядкування

Розвиток громадянських компетентностей із вчителями української мови та літератури Розвиток громадянських компетентностей із вчителями української мови та літератури Опубліковано: Понеділок, 19 листопада 2018 05.11.2018 р. слухачі тематичного спецкурсу «Особливості використання текстів «нової природи» на уроках української мови та літератури»  опановували основи ОДГ/ ОПЛ. Через відеоролики, презентації ознайомилися з швейцарсько-українським проектом «Розвиток громадянських компетентностей в Україні», посібниками...

Переглядів: 366 Коментарів: 0

Заклади обласного підпорядкування
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook