Період публікації:

від

до

Категорія:

Інклюзія у мистецтві

Опубліковано: Четвер, 26 вересня 2019 

min
max

Підтримка інклюзії у сфері культури та мистецтв, розширення аудиторії через залучення різних вікових та соціальних груп – один із 12 пріоритетів діяльності Українського культурного фонду у 2018-2019 рр. Інклюзивність у даному випадку розглядається відразу у двох аспектах. Перший – як фізичну доступність чого-небудь для кого завгодно, тобто можливість різних представників суспільства долучитися до того чи іншого предмету культури і мистецтв. І другий аспект – як залучення до створення предмету культури і мистецтв на однаковому рівні митців з інвалідністю і без. Одночасне застосування обох видів інклюзивності одночасно розширює і аудиторію, і можливості культурних і креативних індустрій.

Філософія інклюзії, як відмічають автори проектів Фонду, полягає у тому, що люди, і особливо діти, не можуть бути ізольованими від суспільства через особливості розвитку чи інвалідність. А соціальна взаємодія різних представників суспільства є необхідною для розвитку і формування особистості і демократичного суспільства.

Згідно переліку грантових програм, які фінансуються Українським культурним фондом, команда учасників від ДНЗ «Львівське ВПХУ» втілює проект за іншою програмою, а саме – «Н.О.Р.Д.» (завдання – впровадження освітніх програм / дисциплін / курсів / ініціатив), що передбачає впровадження в освітній процес Додаткової допрофесійної підготовки дітей у сфері вітражного мистецтва. Наставник допрофесійної підготовки Олена Погребняк займається з декількома нечуючими дітьми, які зараховані у групу № ЦВМ-3, при виконанні програми гурткової роботи з вітражного мистецтва. Ми відкриті до інклюзії також у системі фахової освіти. Адже Львівське вище професійне художнє училище з 2000 року готує фахівців із числа неповносправних громадян (нечуючих) за сприяння Українського товариства глухих та Фонду соціального захисту інвалідів за професіями: штукатур-лицювальник, вітражник, флорист та за освітньо-кваліфікаційним рівнем молодший спеціаліст «Дизайн» та «Образотворче мистецтво, декоративне мистецтво, реставрація».

Педагогічний колектив створює інклюзивне освітнє середовище – сукупність умов, способів і засобів їх реалізації для спільного навчання, виховання та розвитку здобувачів освіти з урахуванням їхніх потреб та можливостей.

25 вересня учасники проекту Центру вітражного мистецтва проводили майстер-класи у спеціальній школі-інтернаті Марії Покрови (м. Львів, вул. Личаківська, 35). Креативний менеджер проекту Христина Семанів розповіла та продемонструвала сучасні методики у мистецтві – малювання абстрактних картин за допомогою алкогольних (спиртових) чорнил. Спілкування з аудиторією (22-25 учнів) велося через перекладача-дактилолога. Техніка – надзвичайно цікава, але небезпечна для самостійного виконання дітьми, адже спікання фарб та спиртового розчину проводиться за допомогою вогню, тому такі завдання потрібно виконувати безпосередньо під наглядом викладачів.

Координатор Центру вітражного мистецтва Ігор Голуб розповідав вихованцям про вітражне мистецтво, його характерні спектральні особливості з-поміж інших творчих жанрів мистецтв. Учні виконали декоративні панно за допомогою кольорової скляної мозаїки та розпису на склі. Учасники проекту провели два майстер-класи з вихованцями нечуючих в рамках популяризації вітражного мистецтва серед учнівської молоді.

Немає коментарів

Схожі статті:

Незабаром: «Вітражне Різдво» у Львові Незабаром: «Вітражне Різдво» у Львові Опубліковано: Четвер, 05 грудня 2019 8 листопада почався завершальний етап грантового проекту Центру вітражного мистецтва на базі ДНЗ «Львівське ВПХУ», реалізованого за підтримки Українського культурного фонду. Команда провела фахове обговорення культурно-мистецького проекту, який тривав три місяці, та експерти представили внутрішній моніторинг...

Переглядів: 742 Коментарів: 0

Профтехосвіта

Брифінг та результати внутрішнього моніторингу Центру вітражного мистецтва, реалізованого за підтримки Українського культурного фонду Брифінг та результати внутрішнього моніторингу Центру вітражного мистецтва, реалізованого за підтримки Українського культурного фонду Опубліковано: Вівторок, 12 листопада 2019 У Центрі вітражного мистецтва на базі ДНЗ «Львівське ВПХУ» нещодавно відбувся брифінг, в обговоренні якого були задіяні учасники проєкту: Ігор Голуб (координатор), Христина Семанів (креативний менеджер), Михайло Копельчак і Тетяна Дмитрівна (експерти моніторингу проекту), Оксана Дуфанець та Олена Погребняк...

Переглядів: 634 Коментарів: 0

Профтехосвіта
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook